Kuntoutuspolku alkaa ensimmäisestä askeleesta

Toimintaterapia- kuntoutusjaksosi alkaessa

Toimintaterapian aloittaminen on merkki siitä, että kuntoutuja ja hänen lähipiirinsä ovat valmiita työskentelemään tavoitteellisesti toimivamman arjen puolesta! 

Ensikäyntiaika sovitaan puhelimitse, kun asiakas on vastaanottanut maksusitoumuksen. Ensikäynnillä on mukana asiakas ja hänen lähi-ihmisiään. Tavoitteena on tutustua, tarkentaa tavoitteet ja allekirjoittaa toimintaterapiasopimus. Toimintaterapeutti kartoittaa terapiaan sopivia toimintoja ja ympäristöön tehtäviä sovelluksia haastatellen ja havainnoiden. Ensikäynnillä sovitaan käytännön asioista. Mikäli haluat, voidaan ensikäynti toteuttaa vastaanotolla, johon voit varata ajan alta. Myös toimintakyvyn arvioissa vastaanottoajan voi varata alta.

https://www.toiminnantaito.fi/ajanvaraus

Yhteydenpito asiakkaaseen tapahtuu puhelimitse ja tietoturvallisen Navisec Health- palvelun kautta. Reppuvihko/kuntoutuspäiväkirja otetaan käyttöön vain, jos sen käyttö voidaan tietoturvallisesti taata. Muistathan, että potilastietoja sisältäviä papereita ei lähetetä sähköpostilla. 

Navisec Health on helppokäyttöinen selaimessa toimiva ohjelmisto, jolla pidät tietoturvallisesti yhteyttä terapeuttiisi, voit täyttää lomakkeita ja vastaanottaa harjoitteita. Mikäli kaipaat lisäohjeita sen käyttöön, voit tutustua sen käyttöön alla olevasta linkistä. 

https://content.navisec.fi/asiakkaanopas/

 

Toimintaterapiajaksolla muistettavaa:

  • Sairaana ollessa ei pidetä terapiaa. Tapaamisen peruuntumisesta pyydän ilmoittamaan hyvissä ajoin tai viimeistään käyntipäivän aamuna. Perumattomissa poissaolotapauksissa veloitetaan asiakkaalta 30 e suuruinen kulukorvaus.
  • Käsien pesu/ desinfiointi on pakollista ennen käynnin alkua. 
  • Käynneille mukaan terapiavihko/ kansio, mikäli tällainen on otettu käyttöön.
  • Ilmoittakaa hyvissä ajoin kuntoutussuunnitelmapalaveri- tai hoitoneuvotteluajat. Osallistun mielelläni tai valmistelen palautteen mukaan käynnille.
  • Rento vaatetus, jossa helppo liikkua.
  • Ja vanhemmat muistavat, että kotikäyntejä varten ei tarvitse siivota eikä keittää kahvia :)

 

Kotiharjoittelu tehostaa tuloksia

Toimintaterapian tarkoitus on asiakkaan toiminnan ja osallistumisen edistäminen joka päiväisessä arjessa. Sen vuoksi kotiharjoitteiden säännöllinen tekeminen ja yhdessä sovittuihin ohjauskeinoihin sitoutuminen on osa toimintaterapian tuloksellisuutta.  Vanhempien vastuulla on toteuttaa lapsen perustarpeet tyydyttävä terveellinen, turvallinen ja sopivan virikkeellinen arki. Tälle pohjalle rakentuvat harjoiteltavat taidot.

 

Jakson lopettamisvaihe:

Loppuarvio toteutetaan haastattelemalla tai havainnoimalla asiakkaan toimintaa. Tarvittaessa käytetään valmiustasoa mittaavia testitehtäviä. Loppuarvioon kuuluu oleellisesti palautekeskustelu, joka tehdään käyntimäärästä riippuen keskustellen tai puhelimitse.

Käyntien päättyessä terapeutti kirjaa loppuyhteenvedon asiakkaan toimintakyvystä toimintaterapian päättymisen aikana ja suositukset jatkotuen tarpeesta.

Toiminnan Taidon tavoitteena on laadukkaiden palveluprosessien todentaminen mm laatukäsikirjan työstämisenä. Toivon asiakkaiden täyttävän huolella toimintaterapiaa koskevan palautelomakkeen Navisec Healhissä ja osallistuvan vuosittain anonyymisti toteutettavaan palautekyselyyn, johon kaikki terapia-asiakkaat saavat linkin tekstiviestillä. Palautelomakkeen saat paperinsena terapeutiltasi tai tulostaa oheisesta tiedostosta ja palauttaa Toiminnan Taidon vastaanotolle postiosoitteeseen Ratsukatu 9A 92150 Raahe. Voit jättää palautetta myös Ota yhteyttä! -sivun kautta. Kiitos, palautteesi on arvokas!

 

Yhteistyötä odottaen,
Johanna

 

 

Linkkejä:

www.vaestoliitto.fi/nuoret Materiaalia nuorille mm. tunteista, ihmisuhteista ja seksistä

www.papunet.fi Tee kuvataulua itse!

www.tampere.fi/nepsy Neuropsykiatristen vaikeuksien käsittelyyn materiaaleja

www.mll.fi Vinkkejä vanhemmuuden kysymyksissä

https://peda.net/oppimateriaalit Mm. oppimispelejä

www.tevella.fi Välineitä

www.satuhieronta.fi

www.mielenterveystalo.fi omahoito-ohjelmia

www.oivamieli.fi rentoutusharjoituksia