Eläinavusteinen toimintaterapia tukee kuntoutustavoitteiden saavuttamista

Luonnon ja eläinten yhteys ihmisen hyvinvointiin on tärkeä

Eläin vaikuttaa läsnäolollaan ja kosketuksellaan suoraan ihmisen tunteisiin. Tunnistatko helpottavan tunteen siitä, kun pyyhit viimeiset kyyneleet koirasi turkkiin tai kerrot sille suuren salaisuuden. Entä tunnetko iloisen hännänheilutuksen pyyhkäisevän työpäivän kiireet mielestäsi. Oletko nähnyt kuinka kadun kulmassa seisovat toisilleen vieraat koiranulkoiluttajat juttelevat keskenään hymyillen.

Eläinavusteisessa toimintaterapiassa tuetaan asiakkaan kuntoutumistavoitteiden saavuttamista eläimen kanssa tehtävillä harjoitteilla. Toimintaterapiasisällöt suunnitellaan perinteisen toimintaterapian ja asiakkaan tavoitteiden mukaan. Eläimen osallistumisella terapiaan saavutetaan tutkitusti nopeammin hyvä vuorovaikutussuhde sekä asiakkaan korkeampi motivaatio terapiaa kohtaan. Eläinten aiheuttamat myönteiset fysiologiset hyödyt ovat tiedossa jo laajalti. Esimerkiksi koiran silittämisen yhteydessä vapautuu mielihyvän tunteeseen liittyviä hormoneja. (Lähde: Fine ym. 2010. Handbook on animal assissted therapy.)

 

Eläinavusteiset toiminnat taitojen harjoittelun välineenä

Toiminnan Taidon eläinavusteiset harjoitteet voivat liittyä sopivan koskettamisen ja hoivaamisen taitoihin kuten harjaamiseen, silittämiseen ja kontaktin luomisen harjoitteluun. Harjoitteet voivat vaatia tarkkaa keskittymistä sekä rauhallista ja johdonmukaista käyttäytymistä kuten temppujen opettamista. Toisinaan koiran tehtävä on toimia terapiatilannetta rentouttaen sekä apuna rentoutusharjoitteissa.

Eläinavusteisen toimintaterapian osaaminen perustuu Toiminnan Taidossa eläinavusteisen terapian kansainväliset laatuvaatimukset täyttävään Eläinavusteinen Valmentaja -koulutukseen. Koulutuksen järjestäjä on Alfa Partners Oy. Eläinavusteisen Valmentajan koulutus on 20 opintopisteen laajuinen ammatillinen täydennyskoulutus. Koulutuksen keskeisinä painopisteinä eläinavusteisuuden lisäksi ovat ratkaisukeskeiset työskentelymuodot.

Laku avustaa harjoitteissa

Laku on v. 2012 syntynyt sekarotuinen tyttökoira. Laku muutti Johannan perheen luo lähes sattumien kautta 4 kk ikäisenä. Laku on kotoisin maatilalta, jossa ei ollut suuren työmäärän vuoksi aikaa pentueelle. Bordercollie-suomenajokoira-yhdistelmä takaa Lakun vilkkaan, älykkään ja herkän luonteen.

Laku on suorittanut hyväksytysti Suomen Karva-kaverit ry:n soveltuvuustestin ja toiminut Lukukoiratehtävissä Raahen kirjastolla.

Lakun hyvinvointi huomioidaan kaikissa työskentelytilanteissa. Rapsutusten ja palkkioiden lisäksi Laku saa säännöllisesti madotuksen, rokotusohjelman mukaiset rokotteet sekä eläinlääkärin vuosittaisen terveystarkastuksen.

Laku harjoittelee keskittymistä ja lasten salaisuuksien kuuntelua. Joskus Lakun perheestä tuntuu, että Lakulla lienee jonkinlainen ylivilkkaushäiriö. Varsinkin ulkona muiden eläinten tuoksut valtaavat herkästi Lakun mielen. Laku harjoitteleekin alituiseen itsehillinnän ja keskittymisen taitoja. Laku tykkää vauhdikkaista lajeista kuten agility ja pallon haku. Sillä on myös tarkka nenä, jolla se nuuskii eläinten jälkiä. Ja tiedätkö mitä, sen erityistaito on salaisuuksien kuunteleminen! Joskus elämässä ei kaikki suju niinkuin toivotaan, mutta Lakun silittely ja hoivaaminen keventää oloa kummasti. 

Lakun kanssa myös sinä voit harjoitella esimerkiksi lukemista ja läksyjen tekoa, sillä se ei piittaa ollenkaan virheistä. Laku leikkii ja iloitsee mielellään läksytuokion päätteeksi. Voisitko sinä auttaa Lakua oppimaan ja harjoitella sen kanssa?